06-18731400 [email protected]

Lepelstraat, 31-1-2020

Uit de Grond

Duurzaam, natuurlijk, extra zuurstof, extra ijzer, grasboter, weidemelk, ambachtelijk, liefdevol, huiselijk, recyclebaar, natuurlijk oplosbaar, handwerk, onverpakt, herbruikbaar, op natuurlijke basis, dermatologisch getest, zongerijpt, de vorst is er overheen geweest, houtgerijpt, met natuurlijke grondstoffen, op waterbasis, fruitsuikers, met extra vitamines, met natuurlijke plantextracten, verzadigd of onverzadigd vet, extra vers, grondasperge…

Ja, echt waar, de laatste kwam vorig jaar eens voorbij op een tijdlijn van, vast een erg duurzaam, verantwoord verkooppunt. Een foto erbij van een mooi bosje witte asperges. En het werkt, ook ik zag meteen de mooie witte kopjes boven een zwart zandbed uitsteken, klaar om gestoken te worden en nog dezelfde avond op een mooie schaal te liggen blinken met een klontje roomboter. Uit de grond, natuurlijk gegroeid, dat moet goed spul zijn!

Tijdens een reclameblok heb ik eens teruggespoeld om te begrijpen wat een dame me vertelde over een wondermiddel voor een strak gelaat. En nog een keer en nog een keer, tot de andere gezinsleden het beu waren, die konden er ook geen begrijpend Nederlands van maken en onze interesse in het product duurde ook niet langer dan de paar seconden van het blokje. De enige die het niet los kon laten was ik. Niet of het potje ook tegen mijn (beginnende) vouwtjes zou kunnen werken maar de fascinatie voor de woorden die gebruikt werden en het effect wat die blijkbaar op toekomstige kopers hebben.

Verontwaardiging heb ik gehad, teleurstelling en boos of meer, irritatie over de inzet van vele, nietszeggende maar “sfeer-gevende” woorden om een product aan de mens te brengen. Eens is me verteld dat het gebruik van het woord “duurzaam”, de verkoop doet stijgen. Dat geloof ik meteen, ik ben er het levende bewijs van dat een ambachtelijke uitstraling of juist een mooie kleurige verpakking met het woord “natuurlijk” erop werkt. Ik ben een mens en consument.

Maar nu, hoe pakken we dat zelf nou aan? Met het voorjaar in zicht willen we toch dat ook de rest van Nederland weer massaal van de asperges en aardbeien gaan genieten. Landelijk zijn er campagnes voor de Hollandse aardbeien en Asperges, om behalve Limburg en Brabant, ook in het midden en noorden wat te kunnen verkopen. Vers uit de zandgronden, piepend vers, zongerijpt en van nature zoet doet het altijd goed. Is niet gejokt en geeft toch ook wel weer een nostalgisch buitengevoel, wat voor velen van ons met gezond te maken heeft. Voor mijn eigen winkel vind ik het soms best lastig om bepaalde woorden te gebruiken die wel sfeer uitdrukken maar voor mezelf zo logisch (en niets toevoegend) zijn. Alles willen mijn eigen tuinder en ik vertellen en laten zien, de teelt, de oogst, tips, trucs en recepten, maar om onze asperges aan te gaan prijzen als “Ze zijn er weer, de eerste echte grondasperge”, is net een marketing-stap die ons (nu) te ver gaat.

Carola

Facebooktwitterpinterestlinkedin